S.S.S
Sıkça Sorulan Sorular
Sss'nin amacı genel olarak sık sorulan sorular veya endişeler hakkında bilgi vermektir; ancak biçim, bilgileri organize etmenin yararlı bir yoludur ve sorulardan ve cevaplarından oluşan metin, soruların gerçekten sıkça sorulup sorulmadığına bakılmaksızın SSS olarak adlandırılabilir.
Blockchain sisteminin avantajları genel olarak beş ana başlıkta toplanmaktadır: Herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı olmaması işlemlerin güvenli, ucuz ve hızlı yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Blockchain üzerinde yapılan tüm işlemlerin kontrol edilebilmesi sistem üzerinde yapılabilecek müdahale ve sahtekarlıkların önüne geçmektedir. Blockchain ağı ile ilgili tüm verilerin dağınık olarak bir çok cihazda tutulması dışarıdan gelebilecek tüm saldırıları engellemekte ve güvenli bir sistem sunmaktadır. Temelinde bir matematik formülüne bağlı olması ve otomatik olarak çalışmasından dolayı hata ihtimali bulunmamaktadır. Blockchain sistemine dahil olan cihazların dağınık olması sisteme herhangi bir müdahaleyi engellemekte ve şeffaflık sunmaktadır.
Blockchain Türkçeye “Blok Zincir” olarak geçmiştir. Gerçekleştirilen her işlemin blockchain ağında kriptografik bir karşılığı vardır ve yapılan işlemler blokları doldurduğunda yeni bir blok oluşturur bu blokların birbirine bağlı olduğu ve her yeni bloğun kendisinden önceki blokların kodlarını bünyesinde barındırmaktadır. Bu işlem tekrarlandıkça bloklar arası bir zincir oluşmaktadır. Bloklardan biri tamamlandığında bir “Hash” kodu oluşturur ve bir sonraki blok bu “Hash” kodunu baz alarak yeni bir blok oluşturmaya başlar. Bu “Hash” kodu sayesinde kopya bir blok oluşturmanın önüne geçilmiştir. Blockchain üzerinden yapılan varlık gönderme işlemleri, bankalar ile yapılan işlemlere göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olmaktadır. Cüzdanınızdan başlattığınız gönderim blockchain ağına işlenir. Cüzdan adresiniz, alıcı cüzdan adresi ve miktar detaylarını barındıran ve gönderiminize ait bir Transaction ID kodu oluşturulur. Bu kod sayesinde gönderiminizi takip edebilirsiniz. Transaction ID kodu ile gönderiminize ait tüm detayları blockchain ağında bulabilirsiniz. Alıcı cüzdan, gönderici cüzdan, miktar, kaç onay aldığı, kaçıncı blokta olduğu ve ödeyeceğiniz fee ücreti gibi detayları bulabilirsiniz.
Blockchain sistemi herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı değildir. Blockchain sistemini bu sisteme adapte olmuş cihazlar tarafından yapılmaktadır. İşlemler bu anonim cihazlar tarafından yapılmaktadır ve dışarıdan yapılacak bir müdahaleye tamamen kapalıdır. Blockchain, diğer internet sistemlerinin tüm datalarını bir merkezde toplanması yerine birden fazla cihaz veya bilgisayara dağıtmaktadır. Böylece bu verilere dışarıdan yapılabilecek tüm müdahaleleri engellemektedir. Blockchain veri tabanı, yalnızca kullanıcılarına değil herkese açıktır. Böylece kontrolünün yapılması şeffaftır. Bir blok içinde kayıtlı olan işlemleri, cüzdan adreslerini, Transaction ID (gönderim kodu) ve miktarlar herkes tarafından kontrol edilebilmektedir. Blockchain sistemi tüm kullanıcıların cüzdan adresleri, işlem yapıldıkça blockchain tarafından kaydedilir ve tekrarlayan işlemlerin önüne geçilmiştir.
Bitcoin'in 2009'da piyasaya sürülmesinin ardından geliştiriciler, Bitcoin ağına güç sağlayan teknolojiye dayalı başka kripto para birimleri geliştirmeye başladılar. Kripto para birimlerinin çoğu, Bitcoin tarafından belirlenen standartları geliştirmek için oluşturulmuştur. Bu nedenle sonraki kripto para birimleri topluca "bitcoin'e alternatifler" ifadesinden "altcoin" olarak anılır.
Bir kripto para biriminin değeri, tipik olarak, altta yatan blok zincirinin faydası ile belirlenir. Geniş bir kullanım yelpazesine sahip olduğu düşünülen blok zincirleriyle ilişkili kripto para birimleri, genellikle çok az şey sunanlardan daha değerlidir. Her şey arza göre coin talebine ve alıcının başlangıçta madeni para için ödediği paradan daha fazlasını ödemeye istekli olup olmadığına bağlıdır. Birçok kripto para biriminin bir diğer kritik yönü, var olabilecek toplam madeni para sayısının sıklıkla sabitlenmesidir. Örneğin, şu an 18 milyonun üzerinde dolaşımda olan Bitcoin sadece 21 milyona kadar devam edebilecek. Bu deflasyonist sistem, geleneksel finansın tam tersidir.
Bir kripto para birimi girişimcisi ICO aracılığıyla para toplamak istediğinde, genellikle projenin ne hakkında olduğunu, projenin tamamlanmasının ardından ne kadar paraya ihtiyaç duyulacağını, kurucuların kaç sanal tokenini tutacağını, ne tür para kabul edileceğini ve ICO kampanyasının ne kadar süreceğini hesaplamalıdır. ICO kampanyası sırasında, projenin meraklıları ve destekçileri, projenin bazı jetonlarını dijital para birimi ile satın alır. Bu madeni paralara jeton denir ve yatırımcılara satılan bir şirketin hisselerine benzer. Toplanan para firma tarafından talep edilen asgari fonları karşılamıyorsa, para destekçilere iade edilebilir ve ICO başarısız sayılır. Finansman gereklilikleri belirtilen zaman dilimi içinde karşılanırsa, toplanan para projenin hedeflerini gerçekleştirmek için kullanılır.
İlk Para Teklifi (ICO), kripto para birimi endüstrisinin İlk Halka Arz (IPO) ile eşdeğeridir. ICO'lar, yeni bir jeton, uygulama veya hizmet oluşturmak için para toplamak isteyen bir şirketin ICO ile başlattığı para toplama yöntemi olarak işlev görür. İlgilenen yatırımcılar teklifi satın alabilir ve şirket tarafından verilen yeni bir kripto para jetonu alabilirler. Bu jeton, şirketin sunduğu ürün veya hizmeti kullanmak için bazı faydalara sahip olabilir veya sadece şirket ile ilgili bir projedeki bir hisseyi temsil edebilir. ERC-20 Token Standard gibi yeni bir kriptografik varlık oluşturmak için gereken geliştirme sürecinin çoğunu soyutlayan teknolojiler nedeniyle ICO'ların yapılandırılması kolaydır. Çoğu ICO, yatırımcıların, fonları depolayan ve yeni jetonda daha sonraki bir zamanda eşdeğer bir değer dağıtan akıllı bir sözleşmeye para (genellikle Bitcoin veya Ethereum) göndermesini sağlayarak çalışır. Küresel bir yatırımcı havuzundan para aldığınız için, ICO'larda toplanan tokenler astronomik olabilir. ICO Temmuz 2014'te gerçek anlamda kullanıcıların dikkatini çekmiştir. Bu dönemde Ethereum 18.4 milyon dolara yükseldi ve yeni bir ICO çağına girildi. Ethereum'un başarısı ile ICO'lar, bir şekilde projeye entegre edilmiş bir token olarak kripto projesinin gelişimini finanse etmek için fiili yöntem haline geldi. 2013'ten beri ICO genellikle yeni kripto para birimlerinin geliştirilmesini finanse etmek için kullanılmaktadır. Önceden oluşturulmuş jeton, talep varsa tüm kripto para borsalarında kolayca satılabilir ve takas edilebilir